Κατά πόσο αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία οι κοριοί;




Της Σοφίας Κωστάρα

Πολύς ο λόγος τον τελευταίο καιρό για τους κοριούς και ενώ εξαπλώνονται, αυξάνεται και η ανησυχία. Οι κοριοί είναι βαδιστικά έντομα που τρέφονται με αίμα ανθρώπων και ζώων. Πρόκειται για μικρόσωμα έντομα, τα οποία δεν έχουν φτερά. Το χρώμα τους είναι καφέ (απόχρωση που μοιάζει με το ξύλο μαόνι) και το μέγεθός τους μοιάζει με κόκκο φακής ή σπόρου μήλου.
Τι πρέπει να γνωρίζω
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τον ΕΟΔΥ, οι κοριοί τρέφονται κατά τη διάρκεια της νύχτας για 5-12 λεπτά και μετά επιστρέφουν στις θέσεις "καταφύγια". Η ρουτίνα της τροφής τους επαναλαμβάνεται κάθε μία με δύο εβδομάδες.

Οι κοριοί ζουν σε κρυψώνες και κρύβονται συνήθως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν πετούν, αλλά μπορούν να κινηθούν γρήγορα πάνω σε δάπεδα, τοίχους και οροφές. Οι κοριοί έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να διανύσουν βαδίζοντας πάνω από 30 μέτρα σε μια νύχτα, αλλά συνηθίζουν να ζουν σε απόσταση 2,5 μέτρων από εκεί που κοιμούνται οι άνθρωποι.

Ένα θηλυκό εναποθέτει 200 με 500 αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής του, σε μέρη που ζουν και σε σκοτεινές θέσεις, όπως σχισμές επίπλων, πατωμάτων, τοίχων, ορόφων, σε ραφές στρωμάτων, σε κρεβάτια κ.ά. Μπορούν να μείνουν χωρίς τροφή για διάστημα έως και έναν χρόνο, ανάλογα με τη θερμοκρασία και την υγρασία.

Επισημαίνουμε ότι η παρουσία κοριών δεν είναι συνέπεια της έλλειψης καθαριότητας σε έναν χώρο ή αποτέλεσμα συνθηκών διαβίωσης.
Αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία;
Σύμφωνα με τα έως σήμερα γνωστά επιστημονικά δεδομένα, οι κοριοί δεν αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς δεν μεταδίδουν νοσήματα. Όμως το τσίμπημά τους μπορεί να προκαλέσει έντονο κνησμό και ξύσιμο, λόγω του οποίου αυξάνεται ο κίνδυνος δευτεροπαθούς δερματικής λοίμωξης (π.χ. μόλυνση από σταφυλόκοκκο ή από στρεπτόκοκκο), ενώ το σάλιο που εκκρίνεται κατά το τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία από τους κοριούς;

Οι κοριοί τσιμπούν τους ανθρώπους συνήθως κατά τις νυχτερινές ώρες (π.χ. κατά τη διάρκεια του ύπνου) κυρίως στο πρόσωπο, στον λαιμό, στα χέρια και γενικά στα εκτεθειμένα μέρη του ανθρώπινου σώματος. Συχνά το τσίμπημα δεν είναι αντιληπτό. Οι αντιδράσεις στο τσίμπημα του κοριού ποικίλλουν και κυμαίνονται από την απουσία οποιουδήποτε σημείου τσιμπήματος έως την παρουσία ενός μικρού σημαδιού και έως την εμφάνιση σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης. Σε μεγάλο όμως ποσοστό, το τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση με έντονο κνησμό, που διαρκεί μερικές ώρες, ενίοτε και σε συνδυασμό με φλεγμονή.

Πολλοί άνθρωποι που δέχονται επαναλαμβανόμενα τσιμπήματα αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου/αϋπνίας, αγχώδεις διαταραχές και άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι δεν οφείλεται πάντα σε κοριούς το κάθε τσίμπημα, εξάνθημα ή κνησμός, καθώς τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι εκδηλώσεις άλλου νοσήματος ή να οφείλονται σε άλλον παράγοντα (έντομο ή άλλη περιβαλλοντική αιτία). Σε κάθε περίπτωση, για τα συμπτώματα που παρουσιάζονται καλό είναι να απευθυνόμαστε σε ιατρό προκειμένου να κάνει διάγνωση και να μας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες ή και την απαιτούμενη φαρμακευτική αγωγή.
Πώς καταλαβαίνω ότι έχω τσιμπηθεί από κοριό;
Δεδομένου ότι οι δερματικές αντιδράσεις είναι διαφορετικές σε κάθε άτομο, ενδέχεται σε κάποιους να μην παρουσιαστεί καμία δερματική αντίδραση, ενώ σε κάποιους άλλους να εμφανιστούν πολύ έντονες και σοβαρές αντιδράσεις. Τα τσιμπήματα των κοριών μπορεί να μοιάζουν με τσιμπήματα άλλων εντόμων (πχ κουνουπιών), ή με άλλου τύπου εξανθήματα (πχ εκζέματα, αλλεργικά εξανθήματα, κνίδωση).,Γι’ αυτό και τα τσιμπήματα στο δέρμα δεν αποτελούν απόλυτο δείκτη προσβολής από κοριούς.
Πώς αντιμετωπίζονται τα τσιμπήματα των κοριών;
Εάν έχετε τσιμπηθεί από κοριό, είναι σημαντικό να καθαρίσετε την περιοχή, να εφαρμόσετε αντισηπτικό και, αν χρειαστεί, να λάβετε μέτρα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αποφύγετε το ξύσιμο της περιοχής.

Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε σοβαρή αντίδραση, όπως πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή ή άλλα ανησυχητικά συμπτώματα (πχ αλλεργική αντίδραση), αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.


Πηγή: Capital.gr